InHolland Alumni Bouwkunde

Alles over bouw en bouwkunde!

3 redenen waarom een afzuigsysteem op de werkvloer belangrijk is

Published / by Jens / Leave a Comment

Misschien heb je wel ervaring met een afzuigsysteem op een werkplaats of in een keuken. Dan weet je waarschijnlijk wel dat een afzuigsysteem erg belangrijk kan zijn. Maar toch is er ook nog wel veel onbekend over het nut van afzuigsystemen. En dat is zonde, want dat betekent dat niet iedereen die zou kunnen profiteren van de voordelen ook er ook daadwerkelijk van profiteert. Daarom hebben we verschillende redenen voor je op een rijtje gezet waarom een afzuigsysteem op de werkvloer belangrijk is.

 afzuigsysteem-op-de-werkvloer

1. Gezondheid van werknemers

Afzuigsystemen zijn van groot belang voor de gezondheid van werknemers. De lucht op de werkplek wijkt vaak af van de buitenlucht. Dat heb je vaak niet eens door wanneer je je op de werkvloer bevindt. De concentraties van bepaalde stoffen, gassen en dampen kunnen door werkzaamheden die worden uitgevoerd veel hoger liggen zonder dat je dit ruikt. Daarnaast is het zo dat werknemers ervoor zorgen dat door uitgeademde lucht, de slijtage van hun kleding en het lopen op vloerbedekking zorgt voor meer stofdeeltjes in de lucht. Het is daarom van belang dat de vuile lucht op werkvloer regelmatig wordt ververst met schone lucht. Een afzuigsysteem is hiervoor het meest geschikte middel.

 

2. Wetgeving

Naast het feit dat het gezondere lucht oplevert, is het plaatsen van een afzuigsysteem soms ook wettelijk verplicht. Zo is er voor mensen die werken met lasapparaten een wettelijk vastgestelde grenswaarde voor blootstelling aan lasrook. Die grenswaarde is genomen over een gemiddelde werkdag van 8 uur en is vastgesteld op 1mg per kubieke meter lucht. Het is voor bedrijven die hier mee werken dus belangrijk om de grenswaarde van lasdamp en lasrook niet te overschrijden. De producten die hiervoor beschikbaar zijn vaak producten die vallen onder de afzuigsystemen.

 

3. Veiligheid

Dan heb je nog de invloed van afzuigsystemen op de veiligheid binnen een werkomgeving. Er zijn namelijk genoeg situaties waarin je te maken krijgt met giftige en gevaarlijke stoffen. Bij meerdere industriële werkzaamheden komen dergelijke stoffen vrij en die moeten worden afgevoerd om de veiligheid op de werkvloer te kunnen blijven garanderen. Een specialist moet per situatie kijken welke manier van afzuiging er kan worden toegepast zodat de werkomgeving veilig blijft. Afzuigsystemen zijn producten die hier een bijdrage aan kunnen leveren.
Zoals je hebt kunnen lezen is er dus een aantal belangrijke redenen waarom een afzuigsysteem op de werkvloer belangrijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *