InHolland Alumni Bouwkunde

Alles over bouw en bouwkunde!

Een geschikte dekvloer voor vloerverwarming

Published / by Jens / Leave a Comment

Een geschikte dekvloer voor vloerverwarming is van groot belang indien je van plan bent vloerverwarming te installeren of te laten installeren. Vloerverwarming houd de vloer lekker warm, het is echter wel van belang de juiste dekvloer te leggen zodat de warmte ook goed tot uiting komt in de vloer.

Dekvloeren voor de vloerverwarming, de zwevende vloer
Een goede keus is in het geval van vloerverwarming om een zogenaamde ‘zwevende’ dekvloer te installeren. Een zwevende dekvloer is een vloer die niet in verbinding staat met de muren en de ondergrond. Een groot voordeel is dat de vloer hierdoor genoeg ruimte heeft om te werken (inkrimpen en uitzetten). De vloer zal ook goed geluid absorberen, de vloer zweeft en vangt hierdoor trillingen goed op. Doordat de vloer zweeft vult zich de ruimte tussen de vloer en de ondergrond met warme lucht van de vloerverwarming. Hierdoor is de vloer overal warm en spreid de warmte zich geleidelijk waardoor er weinig tot geen warmteverschil is op te merken. Bij niet zwevende vloeren zal de warmte onder de buizen van de vloerverwarming altijd aanzienlijk warmer zijn dan delen waar geen buizen liggen. Een zwevende vloer verhelpt dit probleem voor een groot deel.

Constructie van een zwevende vloer
De constructie van een zwevende vloer is vrij eenvoudig. De eerste stap is een isolatielaag aan te brengen op de ondergrond. Dit kan met behulp van speciale folie maar ook door middel van platen gerealiseerd worden. Aan de muurkanten komt randisolatie en pas daarna legt men de vloer. De dekvloer wordt indien nodig geëgaliseerd en afgewerkt met een top-vloer (de vloerbedekking). De buizen van de vloerverwarming komen net onder de dekvloer te liggen, deze worden vaak ingefreesd. In sommige gevallen is er sprake van vloerverwarming onder de ondergrond, dit komt men tegen in de nat bouw. Nat bouw zijn nieuwbouw-woningen waarbij de vloerverwarming geplaatst is tijdens de bouw. De verwarming zit dan enkele centimeters diep in de ondergrond gegoten. Een nadeel is dat ze in dit geval vaak dieper komt te liggen dan bij de ingefreesde variant, wat zorgt voor een langzamere opwarming van de vloer. Voordeel is dat de ondergrond vaak meteen glad is en klaar voor de dek en top lagen van de vloer.

Alternatieve deklaag
Een alternatieve deklaag is een vloer waarbij zonder isolatie meteen een toplaag van cement of antraciet op de ondergrond komt te liggen. Hierop kan gelijk isolatie komen te liggen voor de top laag (vloerbedekking). In dit geval moet de vloerverwarming altijd ingefreesd worden. Vervolgens legt men dan isolatie en een top laag (vloerbedekking). Het is een veel voorkomende manier voor het maken van een vloer en de meeste huizen zijn voorzien van dergelijke vloeren. Zeker bovenliggende verdiepingen hebben vrijwel uitsluitend deze vorm en niet een zwevende vorm van dekvloeren. De keus voor deze toch minder goed geïsoleerde vloeren valt vaak samen met de prijs. Een zwevende dekvloer is duurder en vaak gaat de voorkeur uit naar een zo goedkoop mogelijke variant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *