InHolland Alumni Bouwkunde

Alles over bouw en bouwkunde!

Hoe herkent u een verzakking van uw woning?

Published / by Jens

Op den duur kunnen diverse factoren ervoor zorgen dat uw fundering aangetast wordt. Denk bijvoorbeeld aan zwaar bouwverkeer, bodemgesteldheid of geconcentreerde belasting. Als gevolg kan dit er uiteindelijk voor zorgen dat uw huis komt te verzakken. Deze verzakking kan hoog in de kosten oplopen en kan daarbij ook nog eens gevaarlijk worden in ernstige situaties. Het is dus raadzaam om, als u een verzakking constateert, een expert in te schakelen om verdere schade te voorkomen. Maar waar kunt u een verzakking van uw woning precies aan herkennen?

Scheuren in de muren

Indien uw woning of uit-/aanbouw al in een redelijk stadium van verzakking verkeert is dit al snel te herkennen aan scheuren in de muur. Bij funderingsproblemen heeft over het algemeen de fundering onvoldoende steun en draagkracht. U kunt zich voorstellen dat wanneer dit het geval is, ook de muren en de gevel op den duur onvoldoende steun hebben. Dit zal niet direct tot schade leiden maar na verloop van tijd zullen er scheuren in de muur ontstaan.

Klemmende ramen en deuren

U herkent het misschien wel: in de winter en/of zomer sluiten uw deuren en ramen minder goed dan normaal. Dit heeft te maken het hout dat uitzet en krimpt door kou of warmte. Maar merkt u dat u klemmende ramen en deuren heeft, los van de seizoenen? Dan is de kans groot dat er een verzakking van de fundering heeft plaatsgevonden.

Hoogteverschil met trottoir

Sinds de meeste huizen aan een trottoir gebouwd worden is het een handig meetpunt geworden voor het plaatsen van de fundering. Maar, als er een verzakking plaatsgevonden heeft is dit vaak ook terug te zien aan het ontstane hoogteverschil tussen het trottoir en uw woning.

Scheve vloeren

Als laatste kan u een verzakking mogelijk ook herkennen aan merkbaar scheve vloeren in uw woning. Echter is dit, net als bij het hoogteverschil met het trottoir, in sommige gevallen vrij moeilijk te beoordelen. In extreme gevallen kan een verzakte fundering zelfs te herkennen zijn aan een scheef huis. Hierbij is de verzakking wel in een ver stadium. Schakel een expert in die uw fundering grondig onderzoekt als u twijfelt over de verzakking van uw woning.