InHolland Alumni Bouwkunde

Alles over bouw en bouwkunde!

Laselektroden; wat zijn het en waarvoor is het handig?

Published / by Jens / Leave a Comment

Om te kunnen lassen heb je goede laselektroden nodig. Alleen wat is dat eigenlijk precies? Dat is nog best ingewikkeld, zeker wanneer je er geen verstand van hebt of nooit eerder hebt gelast. Een laselektrode is een elektrisch geleidend voorwerp dat gebruikt wordt binnen het lasproces. Daarbij wordt elektrische stroom gebruikt om een object te verhitten. Vaak vind je een laselektrode terug in de vorm van een metalen staaf. Maar je hebt verschillende soorten laselektroden voor verschillende doeleinden. Daarover vertellen we je alles in dit artikel!

 laserelektroden

Rutiel laselektroden

Je bent er dus niet met alleen een lasapparaat. Onder de laselektroden zijn er verschillende typen. Zo zijn er de rutiel laselektroden die erg gebruiksvriendelijk zijn en ook bij veel verschillende lasapparaten gebruikt kunnen worden. Een groot voordeel van de meeste rutiel laselektroden is dat je er ook neergaand verticaal mee kunt lassen. Alleen de traagstollende rutiel laselektroden zijn hier niet voor geschikt.

 

Basische laselektroden

De basische laselektroden leveren een ietwat ander resultaat op dan de rutiel laselektroden. Wanneer je werkt met basische laselektroden zal je namelijk een wat ruwer lasuiterlijk krijgen. Het lassen met deze elektroden vraagt ook om net even een wat meer ervaren lasser dan bij de rutiel laselektroden. Denk er ook aan dat je deze elektroden besteld bij een leverancier die begrijpt dat je deze elektroden goed moet verpakken omdat ze erg gevoelig zijn voor vocht en tocht. Let er dus ook op dat je deze elektroden onder de juiste omstandigheden opslaat.

 

Cellulose laselektroden

Ook deze laselektrode zorgt voor een ruwer resultaat wat betreft het uiterlijk dan de rutiel laselektroden. Dat komt doordat er bij het lassen met cellulose laselektroden gebruik wordt gemaakt van een relatief felle lasboog. De cellulose lasektroden worden vooral gebruikt voor neergaand lassen. Voor andere vormen van lassen zijn ze dan ook niet echt geschikt. Als je er toch voor kiest om de cellulose laselektroden te gebruiken voor andere vormen van lassen, dan zal je merken dat deze elektroden relatief veel spatten waardoor je een wel heel erg ruw lasuiterlijk krijgt. Niet wenselijk en daarom ook echt aan te raden om de cellulose laselektroden alleen toe te passen voor neergaand lassen.

 

Het ligt dus vooral aan de manier waarop je van plan bent om te gaan lassen wanneer je een keuze gaat maken voor de laselektroden die je gaat gebruiken. Na het lezen van dit artikel zou je een goede inschatting moeten kunnen maken wat betreft de juiste laselektroden voor jouw klus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *