InHolland Alumni Bouwkunde

Alles over bouw en bouwkunde!

Leer hoe u akoestische schuimen kunt kiezen voor geluidsreductie 

Published / by Jens / Leave a Comment

Bent u ooit een opnamestudio of vergaderzaal binnengegaan die bedekt is met akoestisch schuim? Is het je opgevallen dat het geluid niet weerkaatst in de omgeving? Dit is het belangrijkste kenmerk van dit materiaal: de geluidsabsorptie. Dit brengt comfort en geluidsreductie voor degenen die zich in deze omgeving bevinden.

De beslissing om omgevingen met dit schuim te bedekken, en welk type te kiezen, is echter niet alleen te wijten aan de akoestische noodzaak. Het is belangrijk om te weten hoe brandwerend het is en zelfs om na te denken over de esthetische aspecten, wat het kan betekenen voor het ontwerpproject van het milieu.

Dus als u wilt weten waarom ze belangrijk zijn voor geluidsreductie en iets meer weten over dit soort materiaal, volg dan onze post tot het einde en verduidelijk uw twijfels.

Wat zijn akoestische schuimen?
De mensen hebben al de hele tijd last van geluidsoverlast op straat in een stad, nietwaar? Niets is gezonder dan, in sommige omgevingen, het beheersen van de verspreiding van geluidsgolven. Vooral op plaatsen zoals studio’s, restaurants, callcenters, overdekte recreatieterreinen, onder andere op plaatsen waar grote aantallen mensen tegelijk praten.

Akoestisch schuim is een materiaal dat gebruikt wordt om verschillende soorten omgevingen te coaten. Hun belangrijkste functie is het absorberen van geluiden en het verminderen van lawaai. Daarom vergemakkelijkt een omgeving die ermee bekleed is de communicatie en biedt het comfort voor het samenleven en vooral voor het werk van mensen die concentratie nodig hebben om hun taken uit te voeren.

Een ander gebruik van akoestisch schuim is het gebruik dat in de voice-over studio’s wordt gemaakt. In een dergelijke omgeving is het noodzakelijk om nieuws en commentaar zo duidelijk mogelijk over te brengen en dan is het akoestisch schuim een aanvulling op de akoestische conditionering, waardoor de nagalm van het geluid wordt voorkomen.

Hoe werkt het materiaal?
Het geluid verspreidt zich door de lucht door middel van geluidsgolven. Wanneer deze golven de muren, het plafond en de vloer raken, worden ze herhaaldelijk gereflecteerd tot ze energie verliezen. Deze reflectie, die nagalm wordt genoemd, werkt als een geluidsversterking die het geluidsniveau van de omgeving verhoogt en soms het begrip van gesprekken, lezingen of muziek belemmert. Het akoestische schuim vermindert deze weerkaatsing van het geluid, en dus ook de nagalm ervan.

Akoestisch schuim vermindert niet alleen de nagalmtijd in de omgeving zelf, maar vermindert ook het lawaai en zorgt zo voor een betere verstaanbaarheid en helderheid van de verschillende activiteiten die met communicatie te maken hebben.

Wat dacht je ervan om een speciaal tintje aan je interieur toe te voegen? Ondanks alle functies die verband houden met geluidsbeheersing, kunnen akoestische schuimen ook een meer geavanceerde omgeving vormen. Met verschillende kleuren en vormen is het mogelijk om het materiaal in harmonie te maken met het ontwerp van de plaats.

Aanpasbaar ontwerp
Een ander voordeel van het akoestische schuim is dat het aanpasbaar is. Omdat het is gemaakt van een halfstijf materiaal, is het mogelijk om het formaat aan te passen. Het kan worden geïnstalleerd in platen die direct aan het plafond worden gelijmd of als verticale panelen, of zelfs in horizontale panelen, de zogenaamde Acoustic Clouds. Deze panelen kunnen vierkant, rechthoekig, zeshoekig, concaaf en convex zijn, of in een andere door de klant bepaalde vorm worden gesneden.

Deze verschillende en aanpasbare formaten leiden tot kantoren, hotels en theaters met een verfijnde uitstraling. De verscheidenheid aan kleuren maakt het mogelijk om het ontwerp van de architect precies zoals in het project te volgen. Dit geeft architecten en bouwers meer creatieve vrijheid. Bovendien maakt het akoestisch schuim een snelle en schone installatie mogelijk zonder de reeds aanwezige bedrijfsruimten te verstoren.

Door al deze voordelen onderscheiden akoestische schuimen zich van andere plafonds. Ze zijn veilig en esthetisch aantrekkelijk voor het oog. En nu u weet hoe het gebruikt kan worden, is het gemakkelijker om dit materiaal voor uw constructie te kiezen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *