InHolland Alumni Bouwkunde

Alles over bouw en bouwkunde!

Solliciteren 101: the basics

Published / by Jens

Velen zien er tegenop, maar wanneer je goed voorbereid bent kunnen er ook goede en leerzame gesprekken uit volgen. Maar hoe krijgt je toekomstige werkgever een goede indruk? In dit artikel staan een aantal essentiële stappen van het sollicitatieproces. Daarbij worden er ook nog een aantal tips erbij vermeld, dus lees aandachtig!

Curriculum Vitae

Het eerste wat een werkgever van jou ziet is jouw curriculum vitae, ofwel jouw CV. Als je een cv maakt moet je minimaal het volgende erin hebben staan:

  • algemene gegevens
  • een kort stukje over jezelf
  • je werkervaring en je opleiding(en)

Onder algemene gegevens vallen:

  • je voor- en achternaam
  • adres
  • geboortedatum
  • telefoonnummer
  • e-mailadres

Heb je al een rijbewijs? Vermeldt dit dan ook op je cv! Het is ook handig om een foto toe te voegen, zodat mensen een beeld van je kunnen vormen. Een papier met gegevens is niks zonder context. Heb je nog geen werkervaring opgedaan, dan is het goed om activiteiten van school te noemen die relevant zijn voor de job waarvoor je solliciteert. Vergeet daarbij ook niet dat vrijwilligerswerk ook ervaring is!

Sollicitatiebrief

In een sollicitatiebrief wil je zorgen dat je opvalt. Opvallen moet uiteraard niet ten koste gaan van de inhoud. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om op gesprek te komen. Qua lay-out is het  belangrijk dat het geen opsomming van je CV wordt. Voor de werkgever is dit moeilijk te lezen en vaak ook niet duidelijk waarom jij zo goed bij de functie zou passen. Daarnaast is het goed om het bedrijf te onderzoeken. Dan kun je beter vertellen waarom je bij het bedrijf past. Wat kan jij toevoegen aan het bedrijf? In dit stuk komt je creatieve kant goed van pas. Pas wel op, het is goed om ten allen tijde professioneel te blijven. Al wordt een grapje maken natuurlijk ook gewaardeerd.

Sollicitatiegesprek

Als alles goed is verlopen kun je uiteindelijk op een sollicitatiegesprek worden uitgenodigd. Per functie verschilt het of in het sollicitatieproces gewerkt wordt met één of meerdere gesprekken. Een sollicitatiegesprek blijft spannend, maar met een goede voorbereiding voel je je een stuk zekerder tijdens het gesprek. Dit betekent echter niet dat je alles uit je hoofd moet leren!

Vraag je van te voren ook af wat de dresscode is. Is het een groot formeel bedrijf dan kun je beter kiezen om netjes gekleed te gaan. Bij een jong en creatief bedrijf kun je voor een casual look gaan. Als je het lastig vind om dit in te schatten, kom dan in een nette broek en overhemd. Tot slot is het ook belangrijk om zelf vragen te stellen. Op deze manier toon je ook interesse en laat je een goed voorbereide indruk achter.

Het gaat uiteindelijk om de match. Zoals bij een date zul je vast wel een goed of slecht gevoel overhouden aan het hele proces. Ben je niet gekozen voor de job? Geen zorgen, je vindt vast wel iets beters. Er zijn altijd meerdere banen die bij je passen, en die je zelfs ook leuk vindt. Raak niet gedemotiveerd door één afwijzing, maar leer ervan. Ga dus met een positieve mindset erin en binnen de kortste keren heb jij je droombaan te pakken!