InHolland Alumni Bouwkunde

Alles over bouw en bouwkunde!

Veiligheid op werk: wanneer is het verstandig om een veiligheidshesje te dragen?

Published / by admin / Leave a Comment

Veiligheidshesjes kunnen in bepaalde werksituaties bijdragen aan het vergroten van de veiligheid. Er zijn veel beroepen die risico’s met zich meebrengen en het dragen van een veiligheidshesje kan soms zorgen voor een overzichtelijkere situatie die daardoor veiliger is. In dit artikel leggen we je uit waarom het in bepaalde situaties verstandig is om een veiligheidshesje te dragen. Grote kans dat er veel meer werksituaties zijn waarin een veiligheidshesje onmisbaar is dan jij van te voren denkt!

Werksituaties waarbij verkeer betrokken is

Naast dat er situaties zijn waarin het dragen van een veiligheidshesje verplicht is, is het vooral ook een verstandige keuze als je veilig wilt kunnen werken. Een voorbeeld van situaties die vragen om zichtbaarheid zijn werksituaties waarbij verkeer betrokken is. Zo zijn verkeersregelaars afhankelijk van hun zichtbaarheid voor weggebruikers omdat zij duidelijk herkenbaar moeten zijn als aanspreekpunt maar ook vanwege de aanwijzingen die zij weggebruikers moeten geven. Maar wat dacht je van mensen die wegwerkzaamheden uitvoeren? Zij staan vaak langs drukke wegen terwijl ze aan het werk zijn en hebben te maken met verkeer dat op hoge snelheid voorbij raast. Dan wil en moet je wel goed zichtbaar zijn.

Werksituaties waarbij iemands rol te herkennen moet zijn

Een veiligheidshesje kan ook bijdragen aan de herkenbaarheid van bepaalde functies van mensen. Denk aan beveiligers op een festival of bij een ander druk evenement. Hun hesje maakt dat zij herkenbaar zijn voor bezoekers in situaties die chaotisch kunnen zijn. Als er iets gebeurt en mensen zijn in paniek, dan moeten zij in één oogopslag kunnen zien wie zij kunnen aanspreken voor hulp. Daarnaast zorgt het natuurlijk ook voor een bepaalde mate van autoriteit. Maar er zijn ook bepaalde functies waarbij de wet en regelgeving voorschrijft dat het verplicht is om een veiligheidshesje te dragen. Denk aan medewerkers van Rijkswaterstaat, maar ook de verkeersregelaars die we hiervoor al even noemden.

Werksituaties waarbij gewerkt wordt met gevaarlijk materiaal

Sommige situaties vragen om extra overzichtelijkheid en herkenbaarheid van personen. Bijvoorbeeld in de bouw, maar ook wanneer er met brandgevaarlijke materialen wordt gewerkt. Hiervoor zijn er zelfs speciale vlamvertragende veiligheidshesjes verkrijgbaar. Dankzij deze speciale veiligheidshesjes heb je meer tijd om jezelf in veiligheid te brengen wanneer dat nodig is.

Zoals je hebt kunnen lezen is het in veel werksituaties aan te raden om te zorgen voor duidelijke zichtbaarheid van medewerkers. Veiligheidshesjes zijn hierbij onmisbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *