InHolland Alumni Bouwkunde

Alles over bouw en bouwkunde!

Veiligheidsvoorschriften in de bouw

Published / by admin / Leave a Comment

Werken in de bouw; dit zijn de veiligheidsvoorschriften

Iedereen die zich op een bouwplaats begeeft, zal gebruik moeten maken van persoonlijke beschermingsmiddelen volgens de persoonlijke beschermingsvoorschriften. In dit artikel zoomen we dieper in op twee van deze beschermingsmiddelen: de veiligheidshelm en veiligheidsschoeisel.

Persoonlijke beschermingsvoorschriften

Voorbeelden van persoonlijke beschermingsmiddelen op het gebied van kleding zijn: het dragen van een veiligheidshelm, veiligheidsschoeisel en deugdelijke schone werkkleding. Voor die laatste geldt dat minimaal een lange broek en een T-shirt met korte mouwen verplicht zijn. Onder de veiligheidshelm mag enkel een helmmuts gedragen worden, die tussen het binnen- en buitenwerk bevestigd is. Daarnaast zal het dragen van ringen, armbanden, halskettingen, loshangende stropdassen en loshangend haar door de bouwleider verboden worden.

Veiligheidshelm

Een veiligheidshelm is een bijzonder effectief middel om je hoofd mee te beschermen tegen blessures door stoten of objecten die erop vallen. In de bouw is er een verhoogd risico op dit soort ongevallen. Vandaar dat het dragen van een veiligheidshelm verplicht is. Veiligheidshelmen dienen aan bepaalde richtlijnen te voldoen. Aangezien deze richtlijnen regelmatig veranderd worden volgens de laatste ontwikkelingen in de industrie, is een veiligheidshelm niet ongelimiteerd bruikbaar. Daarnaast kan het materiaal ervan snel verouderen. Een goede veiligheidshelm:

  • Vermeldt het model, de fabrikant en de productiedatum in de helm;
  • Bevat een handleiding om de maat correct af te stellen;
  • Bevat een verstelbare hoofdband.

Er bestaan verschillende soorten veiligheidshelmen. Zo is er de eenvoudige bouwhelm die voldoende bescherming biedt tegen stoten en alles wat bovenop de helm kan vallen. De veiligheidshelm met korte klep daarentegen is handig bij werkzaamheden waarbij je veel omhoog moet kijken. In sommige gevallen is het noodzakelijk om een gelaatsscherm aan de veiligheidshelm te bevestigen. Een gelaatsscherm biedt bescherming tegen rondvliegend stof, houtsplinters of spetters van vloeibare chemicaliën.

Veiligheidsschoeisel

Naast het dragen van een veiligheidshelm zijn veiligheidsschoenen ook niet onbelangrijk. Deze schoenen hebben een verharde neus gemaakt van staal of kunststof. Hierdoor zijn je voeten beschermd tegen eventuele zware objecten die op je tenen zouden kunnen vallen. Wanneer werkschoenen het keurmerk S (van “safety”) bevatten, dan mag je ervan uitgaan dat de schoenen zo’n beschermende neus hebben. Deze S-normering geeft namelijk aan dat de werkschoenen een impact van minimaal 200 joule aankunnen. Met andere woorden: wanneer er een voorwerp van 20 kilo of minder op je tenen zou vallen, beschermt het je voeten tegen de impact hiervan. Behalve schoenen die beschermen tegen vallende objecten, zijn er ook zogenaamde S2 en S3 werkschoenen. Schoenen van het eerste soort beschermen tegen water. S3 werkschoenen zijn naast waterbestendig ook perforatiebestendig. Immers, perforatie of het doordringen van vloeistoffen kunnen ook een potentieel probleem op de bouwplaats zijn.

Door deze veiligheidsvoorschriften in acht te nemen, kun je met een gerust hart de bouwplaats betreden. Een veilige en prettige werkomgeving gegarandeerd!

construction-site-build-construction-work-159306

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *