InHolland Alumni Bouwkunde

Alles over bouw en bouwkunde!

Wat is het verschil tussen hard en zachtwater?

Published / by admin / Leave a Comment

We horen vaak over hard en zacht water en dat hard water onthard moet worden. Maar wat is precies het verschil tussen de twee en waarom is het zo belangrijk om liever zacht water te gebruiken?

Hard water is rijk aan Magnesium, Calcium en andere mineralen. Dit komt, omdat het meeste drinkwater van Nederland uit de bodem wordt gewonnen. Daarin zitten er vele kalklagen, want het water is voor een lange periode in contact geweest met rotsen en aarde. Zodoende zijn verschillende mineralen zich gaan ophopen.

In tegenstelling tot hard water, heeft zacht water de juiste samenstelling en balans van minderalen. Er is hier dus geen sprake van overtollige mineralen en is zacht water heel neutraal. Echter kan het soms rijk zijn aan Natrium of zouten waardoor het een zoute smaak krijgt en dus gebruikt wordt als drinkwater.

Hard water moet onthard en omgezet worden in zacht water. Niet omdat het slechte gevolgen heeft voor de mens, maar omdat er kalkophoping ontstaat en die kom je vaak tegen op kranen, douchetegels en apparaten die water gebruiken. Dit kan alleen slechte gevolgen hebben. De apparaten kunnen eerder stuk gaan of moeten vervangen worden.

Zacht water zorgt niet voor kalkophoping. Verder kan het je energierekening zal verlagen, verlengd het de levensduur van je apparaten, worden je kleren lekker zacht en hoef je daarom geen wasverzachter te gebruiken en het is goed voor je huid en haar. Zacht water is dus duidelijk beter om te gebruiken dan hard water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *