InHolland Alumni Bouwkunde

Alles over bouw en bouwkunde!

Welke speciale functies heeft motorolie?

Published / by Jens

Het is voor bijna iedereen wel duidelijk dat motorolie gebruikt kan worden als smeermiddel. De olie zorgt er dus voor dat de bewegende delen in de motor van je auto minder hard slijten. Maar motorolie heeft meerdere functies! Door additieven toe te voegen aan de olie krijgt de olie meerder functies, welke dit zijn zullen we je in dit artikel uitleggen!

Corrosie tegengaan

Doordat er bepaalde reinigingsmiddelen zijn toegevoegd aan je motorolie kunnen zuren in je motor worden geneutraliseerd. Dit zie je vaak bij de betere merken, zoals Shell motorolie. Op deze manier hebben deze zuren niet de kans je motor aan te tasten. Zo zal er bijvoorbeeld geen roest ontstaan en zullen de lagers in je motor beschermd blijven.

Viscositeit regelen

Daarnaast is het van belang dat de olie bij elke temperatuur even dik blijft. Zoals je waarschijnlijk ook al zou bedenken wordt olie over het algemeen dikker als het kouder is en dunner bij warme temperaturen. Als dit echter in de motor zou voorkomen zou dit problemen kunnen opleveren voor de pompen. Deze kunnen hun werk bij schommelingen in de viscositeit minder goed doen. Er zijn daarom toevoegingen gedaan die viscositeit regelen. Hierdoor kan jouw motor dus onder elke temperatuur goed functioneren.
De viscositeit van de olie wordt vaak aangegeven aan de hand van een getal. Castrol 5w30 olie is bijvoorbeeld wat dunner bij hoge temperaturen dan Castrol 5w40. Als je zelf je motorolie wilt vervangen bekijk dan altijd even de handleiding van je auto. Elke motor heeft namelijk voorkeur aan een ander soort motorolie.