InHolland Alumni Bouwkunde

Alles over bouw en bouwkunde!

Welke stappen zijn nodig om een aanbouw aan je huis te realiseren?

Published / by admin / Leave a Comment

Een aanbouw aan je huis kan een hele leuke en goede oplossing zijn om in huis meer leefruimte te creƫren en om de waarde van je woning te verhogen. Maar waar moet je beginnen en welke stappen moet je volgen om een aanbouw aan je huis echt te realiseren. Als eerste is het goed om te beoordelen en op te meten hoe groot de aanbouw precies moet worden. Vervolgens kun je het beste even contact opnemen met de afdeling bouw en woningtoezicht van je eigen gemeente. Leg je plannen voor de aanbouw even uit en vraag wat de wet en regelgeving precies is omtrent bouwen en verbouwen. Het is namelijk in de meeste gevallen zo dat je een bouwvergunning aan moet gaan vragen. Om deze te krijgen moet je voldoen aan bepaalde eisen zoals die in het bouwbesluit zijn vastgelegd. Het is verstandig om je hier van te voren al over te laten informeren.

Een of meerder aannemers zoeken en offertes aanvragen

Daarna kun je een tekening van de aanbouw laten maken en deze bij de gemeente indienen om de bouw vergunning aan te vragen. Je moet er wel opletten dat als de bouwvergunning is toegekend dat je dan niet nog een jaar gaat wachten voor je gaat beginnen met de aanbouw. De kans is groot dat dan de bouwvergunning ongeldig is en je weer een nieuwe moet aanvragen. De volgende stap is het aanvragen van offertes bij verschillende aannemers. Uiteraard kun je ook kiezen om de aanbouw zelf te gaan zetten. Denk er wel aan dat als je kiest voor de doe het zelf optie dat het je veel tijd kost. Maar ook dat je genoeg kennis moet hebben en dat jezelf voor alle materialen en gereedschappen moet zorgen.

De volgende stap is het kiezen van een goede aannemer en maak duidelijke afspraken

Kies je voor een aannemer vergelijk de verschillende offertes met elkaar. Het is wel belangrijk om te kijken of ze allemaal wel hetzelfde aanbieden. Uiteraard moet je ook niet vergeten om te kijken of de aannemer die je kiest ook goed staat aangeschreven en bijvoorbeeld beschikt over een keurmerk. Maak in ieder geval altijd goede en duidelijke afspraken voordat de aannemer de opdracht aanneemt. Dat zijn onder andere afspraken over de tijd dat de bouw duurt maar ook over het materiaalgebruik en wat de bouw in totaal gaat kosten. Maak ook een lijst voor jezelf met alle bouwmaterialen die nodig zijn voor de bouw en met alle werkzaamheden die gedaan moeten worden. Als dan de bouwvergunning binnen is kan de aannemer direct aan de slag. Doordat je alle werkzaamheden op papier hebt gezet kun je als de aannemer is geweest direct kijken of het nog klopt volgens jouw schema en bij voltooiing van een onderdeel van de bouw dicht wegstrepen op de lijst. Gaat iets niet zoals je hebt afgesproken dan kun je hier direct melding van maken bij de aannemer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *